הדוח שערער אותי - ניתוח של חברת אפל לשנת 2024! כתבה שאתם חייבים לקרוא.

קוראי האתר וחברי קבוצת הפייסבוק שלי שמכירים אותי יודעים כל פעם כשאני צולל לתוך דוחות החברה, אני מתרגש. הצמיחה אולי לא מסחררת כמו שהיינו רוצים, אבל אנחנו מדברים על מספרים עצומים ומדהימים שאותם עוד נפרט. מה שבאמת מהפנט אותי הוא הדיוק, התחושה שיש צוות שמפקח בקפידה על כל דולר שנכנס ויוצא. אפילו כשההכנסות תקועות בשלוש השנים האחרונות, איכשהו, הרווחיות מצליחה להשתפר. אנחנו נבחן את שנת 2024 כולה מכיוון שזה היה הרבעון האחרון של שנת הכספים של חברת אפל.

חלק ב' של הניתוח למטה..

דוח אפל רווח והפסד לשנת 2024

  • הכנסות החברה בשנת 2024 הסתכמו ב-391 מיליארד דולר, צמיחה צנועה של כ-2% לעומת השנה הקודמת, אך עדיין נמוך מההכנסות בשנת 2022.
  • הרווח הגולמי הסתכם ב-180.6 מיליארד דולר, עם גידול של 6.8% בהשוואה לשנה שעברה, ורווחיות גולמית של 46.2% – שיפור מהשיעור של 44.1% שנרשם בשנת 2023.
  • הוצ' תפעול הסתכמו ב-57.4 מיליארד דולר, עלייה של 4.7% ובעקבות כך, הרווח התפעולי עלה ל-123.2 מיליארד דולר, מה שמסמל גידול של 8.6% ורווחיות תפעולית של 31.5% – שיפור מהרווחיות התפעולית של 29.8% בשנה הקודמת.
  • הרווח הנקי עמד על 93.7 מיליארד דולר, מה שמשקף קיטון של 3.4% בהשוואה לשנה שעברה.

הערה חשובה, ברבעון האחרון של 2024 שילמה אפל תשלום מס חד-פעמי בסך 10.2 מיליארד דולר, עקב הטבות מס שקיבלה בשנים 2003-2014 באירלנד, מה שהשפיע על הירידה ברווח הנקי.

הכנסות חברת אפל לפי אזורים

  • ארה"ב: מכירות הסתכמו ב-167B והיוו כ-42.7% מסך ההכנסות, עלייה של 2.7% עם רווחיות תפעולית של 40.5%.
  • אירופה: מכירות הסתכמו ב-101.3B והיוו כ-25.9B מסך ההכנסות, עלייה של 7.4% עם רווחיות תפעולית של 41.2%.
  • סין: מכירות הסתכמו ב-67B והיוו כ-17.1% מסך המכירות, ירידה של 7.6% לעומת שנה קודמת ורווחיות תפעולית של 40.4%.
  • יפן: מכירות הסתכמו ב-25B והיוו כ-6.4% מסך המכירות, עלייה של 3.3% משנה קודמת ורווחיות תפעולית של 49.7%.
  • שאר העולם: מכירות הסתכמו ב-30.6B מסך המכירות, עלייה של 3.3% משנה קודמת ורווחיות תפעולית של 42.6%.

הכנסות אפל לפי מוצרים

  • הכנסות ממוצר הדגל – iphone הסתכמו ב-201.1B, זהה לשנה שעברה ועדיין מוצר הדגל חולש על 51.4% מההכנסות – מטורף!
  • הכנסות Mac – הסתכמו ב-30B, עלייה של 2.3% מתקופה מקבילה.
  • הכנסות ipad – הסתכמו ב-26.7B, קיטון של 5.6% מתקופה מקבילה.
  • הכנסות ציוד לביש – הסתכמו ב-37B, קיטון של 7% מתקופה מקבילה.
  • הכנסות מ-Service הסתכמו ב-96.2B, גידול של 12.9%.
  • הכנסות (Service) כוללות פרסום, ענן, App store, Apple pay ועוד.

בדקתי את ההכנסות מכל מוצר ושירות בחמש השנים האחרונות, והממצאים אינם מעודדים.

  • הכנסות מ-Mac עומדות בממוצע על כ-32 מיליארד דולר במהלך חמש השנים האחרונות, ללא שינוי מהותי.
  • ההכנסות מ-iPad בממוצע של חמש השנים האחרונות עומדות על כ-28 מיליארד דולר, כאשר קיימת ירידה מתמשכת במשך ארבע שנים ברציפות.
  • בתחום הציוד הלביש, ההכנסות הממוצעות לחמש השנים האחרונות עומדות על כ-37.5 מיליארד דולר, אך נרשמה ירידה בשלוש השנים האחרונות ברציפות.

החולייה החזקה של אפל

החוזקה של אפל מגיעה ממגזר ה-Service שדיברנו עליו לא מעט בשנתיים האחרונות. בשנת 2020 ההכנסות ממגזר זה היו 53.7B עם רווחיות גולמית מדהימה של 66% ואת שנת 2024 החברה סיימה עם הכנסות של 96.2B ורווחיות גולמית של 73.8%! בשנת 2020 הכנסות אלו היוו כ-19.5% מסך הכנסות של החברה ובסוף 2024 הכנסות אלו היוו כ-25%. מצבה של החברה היה די "תקוע" לולא מגזר השירותים ויהיה מעניין לראות האם יהיה לאפל מנוע צמיחה חדש…

המשך הדוח הראשון – חלק שני על הדוח של חברת אפל

בפרק א' שוחחנו על דוח רווח והפסד של החברה ועל התפלגות ההכנסות לפי מדינות ולפי מוצרים. בפרק זה נשוחח על מאזנה של חברת אפל שיוצא דופן משאר קבוצת "7 המופלאות" ועל דוח תזרים המזומנים.

לפני שנמשיך הלאה יש נקודה קריטית שחייב להכיר בה, בפוסט הקודם ראינו שאפל שילמה ברבעון האחרון 10.2 מיליארד דולר בעקבות הטבות מס שקיבלה מאירלנד בשנים 2003-2014. בדוח השנתי, שהיה הפעם ארוך מהרגיל, הופיעה הערה מעניינת ממשרד רואי החשבון של החברה. רואי החשבון אישרו שהדוח תקין, אך במקביל ציינו שקיימת אי-וודאות בנוגע להטבות מס נוספות בסכום של 22 מיליארד דולר – וזה עוד לפני מה שכבר שולם. זו הערה משמעותית שכדאי לשים לב אליה ולא להתעלם ממנה! יאללה, אחרי שהנחנו את הדברים על השולחן, אפשר להמשיך.

מאזן החברה

לחברת אפל יש מאזן ייחודי ומעט שונה מהמתחרות שלה. נכסים שוטפים עומדים על 153 מיליארד דולר בעוד שההתחייבויות השוטפות מסתכמות ב-176 מיליארד דולר. פירוש הדבר הוא שלחברה יש הון חוזר שלילי, מצב בו ההתחייבויות השוטפות גבוהות מהנכסים השוטפים. בדרך כלל, הון חוזר שלילי עשוי להצביע על מצוקת נזילות בטווח הקצר, אך אפל רחוקה ממצב כזה. 

סך כל הנכסים של אפל הגיע ל-365 מיליארד דולר, מול התחייבויות בסך 308 מיליארד דולר. לאפל יש חוב בסך 97 מיליארד דולר, לאחר שגייסה לאחרונה 10 מיליארד דולר.

מינוף פיננסי

אפל מציגה רמת מינוף גבוהה יחסית למתחרות הגדולות שלה, כמו גוגל, מטא, מיקרוסופט ושאר החברות. מינוף = סך התחייבויות ÷ הון בעלי מניות סך התחייבויות כ-308B לחלק בהון בעלי מניות של כ-56B ומקבלים מינוף של 5.5. המשמעות היא שעל כל 1 דולר בהון עצמי של בעלי המניות יש לחברה 5.5 דולר בהתחייבויות. מינוף גבוה זו תכונה שאפל מצטיינת בה בהשוואה לענקיות טכנולוגיה אחרות.

מינוף פיננסי = חוב ÷ הון בעלי מניות

כאשר אנו מחלקים את החוב שעליו אפל משלמת ריבית בהון בעלי המניות שלה, אנו מקבלים יחס של 1.7. כלומר, אפל מצליחה "לסחוב" חוב גדול יחסית בצורה יציבה, תכונה ייחודית שחברות מעטות מצליחות לנצל.

כדי להבין את ההבדל, נסתכל על המתחרות:
  • הון בעלי המניות של מייקרוסופט עומד על כ-287 מיליארד דולר.
  • הון בעלי המניות של גוגל מגיע לכ-314 מיליארד דולר.
  • הון בעלי המניות של מטא מסתכם בכ-116 מיליארד דולר.

אצל אפל, לעומת זאת, הון בעלי המניות עומד על כ-57 מיליארד דולר בלבד. בהמשך הפוסט נבין מדוע יש לחברה הון יחסית נמוך.

בואו נמשיך אל דוח תזרים מזומנים, רכישת מניות ודיבידנד

תזרים מזומנים מפעילות שוטפת של אפל הסתכם ב-118.2 מיליארד דולר, ותזרים המזומנים החופשי (FCF) היה 108 מיליארד דולר.
כמי שסוקר אינספור דוחות כספיים, אני יכול לומר שזה נדיר לראות חברה בסדר גודל כזה שמייצרת כל כך הרבה מזומנים עם הוצאות הון נמוכות יחסית. הסכום העצום שנשאר לאפל מאפשר לה לשלם חוב, להעניק דיבידנד ולבצע רכישות חוזרות של מניות.

נקודה מעניינת לבחון היא מכפיל תזרים המזומנים החופשי (P/FCF), שהוא יחס שבו מחלקים את שווי השוק של החברה בתזרים המזומנים החופשי שלה. במקרה של אפל, המכפיל עומד על כ-31.

מה זה אומר?

המשקיעים משלמים 31.1 דולר עבור כל דולר אחד של תזרים מזומנים חופשי שאפל מייצרת. האם זה יקר או זול? אתם תחליטו.

רכישת מניות או בשם הסקסי BuyBack

כאשר זה נוגע ל-"BB" אין שום חברה שמתקרבת לאפל, בשנת 2024 החברה רכשה 499 מיליון מניות בסך 95.8B! האם זה חריג? לא, זה בקז'ואל של החברה. בשנת 2023 אפל רכשה 471 מיליון מניות בסך 77B, בשנת 2022 אפל רכשה 568 מיליון מניות בסך 90B וככה זה ממשיך עוד ועוד. לא מכיר חברה שרוכשת מניות של עצמה בסכומים כאלו, זה פשוט לא נתפס!!

כולנו יודעים שרכישת מניות זו דרך מקובלת להחזיר לבעלי המניות אבל במקרה של אפל קיימת סיבה נוספת. חברת אפל מבצעת "תשלום מבוסס מניות" בסכומים גבוהים מאוד.

כמה אתם שואלים?

בשנת 2024 החברה הנפיקה קצת יותר מ-80 מיליון מניות בסך של 11.7B. בשנת 2023 החברה הנפיקה לעובדים כ-88.7 מיליון מניות בסך 10.8B וככה זה ממשיך שנים רבות. אפל מנפיקה כמויות אדירות של מניות לעובדים וכדי למנוע דילול של בעלי המניות החברה רוכשת כמויות אדירות של מניות בחזרה. במגזר הטכנולוגיה חברות נוהגות להנפיק מניות לעובדים, החברה לא מוציאה כסף "מהכיס" וגם נהנית מהטבת מס על הוצ' שהיא לא תזרימית.

דיבידנד

בשנת 2024 אפל שילמה כ-15B כדיבידנד ואני מזכיר שהחברה רכשה מניות של עצמה בכ-96B, מה שאומר שאת כל ה-108 (FCF) החברה שילמה לבעלי המניות. הון בעלי המניות של חברת אפל הולך וקטן עם השנים חברה רוכשת מניות של עצמה ומשלמת דיבידנד בסכום שגבוה ממה שהיא מרוויחה ברווח הנקי.

סיכום ודעה אישית

אני מאוהב בעבודת הדירקטוריון של אפל. בעיניי, הם מנהלים את הפיננסים של החברה בצורה מבריקה שרק מעטים מסוגלים להבין לעומק.
יהיה מרתק לראות האם אפל תוכל להמשיך לרכוש מניות בהיקפים כאלו, בהתחשב בכך שההון העצמי מצטמצם והמינוף הולך ועולה. בינתיים, וורן באפט ממשיך להפחית את אחזקותיו באפל, ובמקביל מופיעות הערות אזהרה על סכומי עתק שהחברה נהנתה מהם בעבר. לצד הצמיחה הצנועה ומכפילים גבוהים יחסית, אולי הגיע הזמן להרים גבה – ואולי לא. מה דעתכם?
כל הנאמר בכתבה הוא בגדר דעה אישית, ואין להסתמך עליו לצורך קבלת החלטות פיננסיות. בנושאים פיננסיים יש להתייעץ עם מומחה.
כתבה מאת: ארז לוי
5 1 הצבעה
דירוג כללי
הירשם
להודיע על
guest
0 תגובות
הוותיק ביותר
החדש ביותר הכי הרבה הצביעו
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות

תוכן עניינים

כתבות נוספות שעלולות לעניין אתכם
נדל״ן מניב

הגיע הזמן לדבר על חברות נדל"ן מניב! כולל מידע על ביטוי מפתח

מניית סופרסל

מניית שופרסל זינקה מעל 100% מתחילת השנה!

XPENG

האם חברת XPENG בדרך להיות רווחיות?!

דוח אינבידיה

חברת אינבידיה [NVIDIA], מה קרה?! סיכום הדוחות סוף 2024

האם לקנות ביטקוין

רוצים להשקיע בקריפטו עכשיו? לא לפני שתקראו את הכתבה...

דוח חברת אפל

הדוח שערער אותי - ניתוח של חברת אפל לשנת 2024! כתבה שאתם ...

0
נשמח לשמוע את דעתכם, אנא הגיבוx