זו חברה שעוסקת במתן אשראי צרכני ועסקי באירופה (פולין, ליטא ולטביה). בנוסף החברה מתעסקת בתיווך אשראי בדגש על אשראי צרכני שמבוצע בעיקר בישראל.
החברה הינה תאגיד קטן (מתחת לשווי של 300 מיליון שקל) אשר החלה את פעילותה בשנת 2014 והנופקה בבורסת תל-אביב בפברואר 2021.
החברה הונפקה עם חלומות גדולים ועם שווי שוק של כ-280 מיליון שקל, נכון להיום החברה נסחרת בשווי של כ-50 מיליון שקלים. בתחילת דרכה המניה נסחרה במחיר של 44 שקלים וכיום היא נסחרת במחיר של 4.6 שקלים.
החברה פרסמה השבוע את תוצאותיה הכספיים לחציון הראשון של 2023 והציגה הפסד נקי של 5.8 מיליון שקל (שיפור מהפסד של 10.2 מיליון בחציון הראשון של 2022). למרות צמצום ההפסד מתקופה מקבילה המשקיעים לא אהבו את הדוח והמניה ירדה כ- 6%. יש מספר חברות דומות בשוק שבטח כולכם שמעתם עליהם עם מודל עסקי דומה כמו BTB, טריא ועוד. המודל העיקרי של החברות הללו זה לחפש אחר משקיעים פרטיים ומוסדיים כדי שישקיעו את כספם בחברה עבור תשואה מובטחת והחברה תלווה את כספם לצרכנים אחרים שצריכים הלוואות (הלוואות חברתיות).
החברה יכולה להלוות את הכסף שהשקענו למלווים שהיא בוחרת ויש אפשרות שגם אנחנו יכולים להחליט למי לתת הלוואה על סמך דירוגים וסיכונים שונים. אני לא יודע האם המודל העסקי הוכיח את עצמו מספיק זמן אבל אני כן מכיר אנשים שנמצאים תחת המסלולים השונים והם מרוצים.
אני אישית חושש מהשקעות כאלו מכיוון שאני חושב שחברה כזאת עלולה להיקלע לקשיים שלא יהיו בשליטתי כמו שקרה בחברות אחרות אשר נאלצו לנקוט צעדים נועזים כמו עצירת פדיונות ופריסתם על פני חודשים ואף שנים. חשוב מאוד לציין שחברת בלנדר לא הגיעה למצב הזה. למרות שבלנדר לא נקלעה למצב שהמתחרות שלה נקלעו כנראה קיים חשש גדול בקרב המשקיעים שזה עלול לקרות גם אצלה.
עד לפני מספר שנים הטרנד היה די מעניין ואפילו מפתה כי הריבית הייתה אפסית אבל לאור מה שקורה בשנה וחצי האחרונה אנשים מעדיפים להשקיע בפיקדון בבנק בריבית של 4.5%-5% ללא שום סיכון! כיום אפשר לראות בדוחות החברה שהם קונים כסף בריביות גבוהות אשר פוגעות במודל העסקי שלהן.
דוגמא מהדוחות האחרונים של החברה:
בחודש מאי 2022 החברה לוותה 12.5 מיליון אירו מגוף מוסדי זר בריבית 7.5%-8.5%. בחודש מרץ 2023 החברה לוותה מבנק הפועלים הלוואה בגובה 40 מיליון שקל (28 מיליון בריבית פריים + 0.8% ו-12 מיליון בריבית פריים + 4.5%). בתחילת חודש אוגוסט החברה קיבלה מבנק הפועלים הלוואה נוספת של 42 מיליון באותם תנאים.
בדוח שהחברה פרסמה השבוע היא ציינה שפעילות החברה מעתה תחולק לשלושה קטגוריות במקום שתיים:
- מתן אשראי באירופה.
- מתן אשראי בישראל.
- תיווך באשראי בדגש על אשראי צרכני, המתבצע נכון למועד הדוח בעיקר בישראל.
בחודש נובמבר ,2021 התקשרה החברה עם בנק הפועלים בהסכם להקמת חברה משותפת לצורך העמדת אשראי בנקודות מכירה BNPL – Later Pay Now Buy כאשר 20% מהונה המונפק של החברה המיועדת יוחזקו על-ידי בנק הפועלים והיתרה 80% תוחזק על-ידי החברה.
סה"כ הכנסות נטו של החברה בחציון הראשון של 2023 הסתכמו ב-12.6 מיליון שקל, גידול של 42% מחציון מקביל של שנה קודמת. בנוסף היה מאוד מעודד לראות שהוצאות תפעול נשארו זהות בדיוק כמו בתקופה המקבילה של 2022 אבל מה שפחות מעודד זה שהוצאות התפעול עומדות על כ-19 מיליון שקל וזה לאחר תהליכי התייעלות של החברה.
במהלך שנת 2022 הודיעו שלושה נושאי משרה על הפחתת שכר וולונטרית, ללא פגיעה בהיקף משרתם בחברה:
- שכרו של ד"ר גל אביב המכהן כמנכ"ל ודירקטור בחברה ונמנה על בעלי השליטה בה, יפחת מסך של 95 אלפי ש"ח לסך של 70 אלפי ש"ח.
- שכרו של מר בועז אביב המכהן כמשנה למנכ"ל, ראש אגף טכנולוגיה ודירקטור בחברה, ונמנה על בעלי השליטה בה, יפחת מסך של 95 אלפי ש"ח לסך של 70 אלפי ש"ח.
- שכר של מר ברק גור, משנה למנכ"ל ראש אגף מוצרים ודירקטור בחברה, יפחת מסך של 75 אלפי ש"ח לסך של 60 אלפי ש"ח.
החברה ניסתה את פעילות התיווך באשראי באיטליה בשנים קודמות וכעת הם בתהליכי סגירה הדרגתיים בשל היעדר כדאיות כלכלית של פעולה זו.
החברה מנסה להתמקד בשווקים בעלי פוטנציאל עם רווחיות גבוהה ולכן היא מתמקדת בליטא לטביה ופולין. החברה טוענת שבמדינות שציינתי קיים מינוף נמוך של משקי בית וקיים מחסור בנגישות לאשראי. קיים גידול רציני מאוד בשנים האחרונות בשכר הממוצע באותן מדינות ועלויות רכישת לקוח יחסית נמוכות.
אשמח לשמוע מה דעתכם לגבי המודל העסקי של החברה והאם לדעתכם קיימת הזדמנות במניה אחרי התרסקות של כ-90%? כתבנו לנו בתגובות למטה.