גוגל 1998-2023 הסוף? או שלא צריך לצאת בהצהרות? מידע על בינה מלאכותית (ChatGPT)

אנחנו בטוחים שלפחות חלקכם שמעתם על ChatGPT (בינה מלאכותית). OpenAI, החברה העומדת מאחורי ChatGPT, הוציאה לשוק לפני מספר חודשים ספורים מודל שפה מבוסס למידת מכונה.

המודל אומן על המון דאטה טקסטואלי, והתוצאה לפניכם – צ'אט מדהים שיכול לענות על כמעט כל תשובה, לנסח עבודות ברמה אוניברסיטאית תוך מספר דקות, לפתור שאלות מתמטיות ואפילו לפתח משחקי מחשב או אפליקציות. בקיצור – וואו! ככל הנראה ההתפתחות הטכנולוגית המדהימה ביותר שראינו במהלך חיינו.

אבל לא שלחנו לכם עוד ניוזלטר שמהלל את ChatGPT, כאלה יש כבר מספיק. אחת השאלות המרכזיות ביותר שמשקיע צריך לשאול את עצמו, היא האם השוק של החברה בה הוא משקיע עומד לעבור "חדשנות משבשבת", או במילים אחרות וקצת פחות יפות – האם תצא טכנולוגיה חדשה שתחריב את העסק שהשקענו בו, כך שנפסיד ימבה כסף.

האם הבינה המלאכותית טובה לנו?

חשוב לזכור כי עולם הטכנולוגיה משתנה בכל רגע נתון, הטכנולוגיה החדשנית של היום יכולה להפוך לטכנולוגיה המיושנת והלא רלוונטית של המחר. אחת החברות שסבלו הכי הרבה מטכנולוגיה משבשבת היא קודאק, חברה אשר שלטה בשוק הצילום לאורך שנים, אך בסופו של יום פשטה רגל כשיצאו המצלמות הדיגיטליות. העלייה המטאורית של ChatGPT גורמת למשקיעים רבים לשאול את עצמם, האם OpenAI הולכת לעשות לגוגל מה שהמצלמות הדיגיטליות עשו לקודאק?

קצת קשה לדמיין מצב בו מנוע החיפוש של גוגל הופך ללא רלוונטי, בכל זאת, לאורך השנים שמענו אינספור פעמים כיצד לגוגל יש את העסק הכי בטוח ויציב בעולם – אין מתחרים משמעותיים למנוע החיפוש של חברת גוגל, שיודעת לנצל היטב את פיסת הנדל"ן האינטרנטי הרווחית בעולם. העסק המדהים הזה תורגם לאורך שנים לרווחים אדירים, ולהפיכת גוגל לאחת החברות הגדולות בעולם. אחת הטענות המרכזיות לאורך השנים לגבי גוגל, היא שיש לה מודל עסקי שאי אפשר להתחרות בו – כל העולם כבר רגיל להשתמש בגוגל, ואם מיקרוסופט הענקית לא הצליחה לאורך שנים, מי כן יצליח?

ובכן, באופן דיי מפתיע, יכול להיות שמיקרוסופט תהיה בכל זאת המתחרה שתצליח לגרום למלכה הבלתי מעורערת של עולם החיפוש לדמם. זוכרים את Bing? אותו מנוע חיפוש שקופץ לנו כברירת מחדל כל פעם שאנחנו מתקינים Windows? המנוע חיפוש הזה אמנם מניב הכנסות אדירות ומפתיעות של 10 מיליארד דולר בשנה, אך מדובר בחלק קטן בלבד מסך השוק שמנוע החיפוש של גוגל שולט בו ביד רמה. לא בכדי החיפוש הכי נפוץ בBing, הוא, ניחשתם נכון, Google.

אז איך בכל זאת Bing תוכל להביס את תדמית הלוזר, שהבריון התורן – גוגל, גונב לו את ארוחת הצהריים? התשובה, ככל הנראה, היא להביא בריון גדול יותר מגוגל  ChatGPT. כבר ב2019 השקיעה מיקרוסופט מיליארד דולר בOpenAI. כעת, נראה כי בכוונת מיקרוסופט להשקיע 10 מיליארד דולר נוספים לפי שווי של 29 מיליארד דולר.

מה אם מיקרוסופט ייקחו את המוצר המדהים שOpenAI פיתחו, וישלבו אותו ב-Bing? שילוב שכזה עשוי להביא לכדי תוצאות חיפוש מדויקות וטובות יותר מאלה שגוגל יודע להציע לצרכן הסופי. בנוסף, השילוב של ChatGPT וטכנולוגיות AI נוספות שיפותחו על ידי OpenAI יוכלו להוסיף פיצ'רים רבים נוספים שגוגל לא יודעת להציע, כמו כתיבה אוטומטית מותאמת אישית, תרגום מוצלח יותר ועוד. מיקרוסופט יכולה לשלב את הטכנולוגיה החדשנית במוצרים רבים נוספים שלה, דוגמת Office.

בסופו של דבר, אם Bing תדע להציע לצרכן הסופי מוצר טוב יותר באופן משמעותי, סביר להניח כי צרכנים רבים יעדיפו לעבור למתחרה החדש והנוצץ, על אף שהתרגלו לאורך עשרות שנים להשתמש בגוגל באופן בלעדי. בנוסף, לאורך שנים גוגל דאגה להוסיף עוד ועוד פרסומות למנוע החיפוש שלה, דבר שעיצבן משתמשים רבים. ניסיון להתחרות במתחרה החדשה-ישנה באמצעות הפחתת פרסומות, עשוי לפגוע באופן משמעותי בשורת הרווח.

שמעתם על הפרופסור קלייטון כריסטנסן?

בשנת 1997 יצא ספרו של הפרופסור קלייטון כריסטנסן מאוניברסיטת הרווארד – The Innovator's Dilemma. הרעיון המרכזי העומד בבסיס סיפרו של כריסטנסן, הוא שחברות שחוו הצלחה עסקית כבירה, יכולות להתקשות באימוץ טכנולוגיות משבשות, מאחר שהן עסוקות בשיפור המוצר הקיים ובשירות הלקוחות הנוכחיים שלהם, ולא באימוץ טכנולוגיות חדשות.

כריסטנסן טוען כי החברות המשבשות לרוב יתחילו מלספק שירותים לחלק קטן יחסית ואיזוטרי מלקוחות החברה המבוססת. החברה המבוססת לרוב לא תתעניין בלקוחות אלה, שכן יש להם צרכים שונים והם אינם מהווים חלק מהותי מהכנסות החברה. בנוסף, החברה החדשה לרוב תהיה פחות רווחית, ולעיתים מוצריה יהיו פחות טובים מאלה של החברה המבוססת. למרות זאת, לאורך זמן, החברה החדשה תשפר את מוצריה עד שבשלב מסוים הם יהיו טובים יותר מאלה של המתחרה הוותיקה.

הדילמה של החברות המבוססות, לפי כריסטנסן, היא שהן לרוב לא מבינות את הפוטנציאל של הטכנולוגיה המשבשת בגלל שהן לא מתחרות בתחילה באותו שוק או על אותו לקוח קצה. כתוצאה מכך, הן מתעלמות, לעיתים לחלוטין, מההזדמנות העסקית האדירה שהטכנולוגיה המשבשת יוצרת, אותה טכנולוגיה שבסוף מביאה לסופה של החברה המבוססת, שהופכת ללא רלוונטית.

כריסטנסן מדגיש בספרו כי על חברות מבוססות לשים לב לטכנולוגיה חדשנית משבשת, גם אם בתחילה היא אינה רלוונטית או מתחרה ישירה של החברה המבוססת. בנוסף, הוא מדגיש, כי על החברה המבוססת לעיתים לקחת סיכונים עסקיים, הבאים לידי ביטוי בהשקעה במיזמים טכנולוגיים חדשניים, גם אם הם אינם רווחיים בראשית דרכם.

אז איך בדיוק התאוריה של כריסטנסן רלוונטית לענייננו? בניגוד לתאוריה של כריסטנסן, נראה שגוגל לא מתעלמת כלל מהסיכון החדש שהביא ChatGPT לעסקי מנוע החיפוש שלה. כבר בשבוע הראשון בו יצא ChatGPT לעולם, יצא מנכ"ל גוגל בהתראת Code Red לכלל החברה – נראה שלוקחים שם את הסיכון החדש מאוד ברצינות, בניגוד מוחלט למתואר בספרו של כריסטנסן.

חשוב לזכור שגוגל רחוקה מאוד מלהיות המתחרה המיושן חסר האונים, העומד בפני טכנולוגיה משבשת. גוגל נמצאת בקדמת טכנולוגיית הAI כבר שנים. בנוסף, לגוגל יתרון תחרותי משמעותי בדומת הררי דאטה שנאספה על ידה לאורך שנים באמצעות המוצרים השונים שיש לחברה, דוגמת מנוע החיפוש, יוטיוב, מפות, דרייב ועוד. בעולם למידת המכונה, דאטה היא משאב יקר ערך, משאב שגוגל בהחלט נהנית ממנו.

ChatGPT vs Google

כמשקיעים, נרצה לשים עין על ההתפתחויות הבאות בגזרת ChatGPT vs Google, חשוב לזכור כי חברת גוגל עדיין מחזיקה בנכסים מדהימים שיש להם ערך רב. ייתכן והאיום החדש מבית OpenAI יוביל לירידות במחיר מניית גוגל, במידה ונשתכנע שגוגל לא נרדמת בשמירה על ההגה, בצירוף מחיר אטרקטיבי, ייתכן שנחליט לנצל את העניין. מנגד, אם מיקרוסופט או OpenAI ימשיכו לנגוס בעוגה של גוגל מבלי שהאחרונה תצא עם מענה ראוי, ייתכן שהגיע הזמן לחשוב מי ירוויח מנפילת גוגל ואיך אנחנו יכולים להרוויח מכך.

הכתבה נכתבה ע"י עו"ד אלעד אשר, מתכנן פיננסי בחברת אתיקה פיננסים.

כל הנאמר בכתבה הוא בגדר דעה אישית, ואין להסתמך עליו לצורך קבלת החלטות פיננסיות. בנושאים פיננסיים יש להתייעץ עם מומחה.
כתבה מאת: נדיב דויטש

תוכן עניינים

כתבות נוספות שעלולות לעניין אתכם
דירות להשכרה בקפריסין

כל מה שחשוב לדעת על דירות להשכרה בקפריסין: המדריך המלא

מניית אובר

חברת אובר [UBER] הולכת להיות חברה מפלצתית!!

תזרים מזומנים

מהו תזרים מזומנים ולמה הוא כה חשוב לעסק?

מניות חברת אפל

מה קורה בממלכת AAPL? סיכום דוח כספי של מניית אפל

מניית טבע

מניית חברת טבע TEVA צנחה 14%!!!

מניית פייפל 2025

מה גרם למניית פייפל [PAYPAL] להתרסק בכ-13%?!