לפני שנגיע לנתונים שפורסמו אתמול על האינפלציה בישראל בואו נבין בקטנה מה זה מדד מחירים לצרכן? מדד המחירים לצרכן (Consumer price index) הוא מדד המודד את השינוי החל במשך הזמן בהוצאה הדרושה לצריכת סל קבוע של מצרכים ושירותים, המייצג את התצרוכת הממוצעת של משקי הבית. כלומר, המוצרים הכלולים בסל הם קבועים (באותה איכות ובאותה כמות) ולכן השינוי לאורך הזמן מבטא שינויי מחיר בלבד.
המדד מכיל בתוכו מאות אם לא יותר מוצרים ושירותים שיש להם משקל שונה והשפעה שונה על המדד. מאז ינואר 1999 משקולות המדד מתעדכנים בכל שנתיים.
אלו המוצרים\שירותים שיש להם את המשקל הכי משמעותי לפי הסדר:
- דיור – 26%.
- תחבורה ותקשורת – 17.5%.
- מזון (ללא פירות וירקות) – 14.9%.
- חינוך תרבות ובידור – 10.1%.
- תחזוקת הדירה – 9.8%.
הנתונים שרשמתי לפי משקל התעדכנו בינואר 2023.
בכל קבוצה יש המון שירותים ומוצרים כמו למשל במזון היה ניתן לראות עליה חדה מאוד של 3.5% בעופות, חטיפים מלוחים הראו עלייה של 2.7%, קמח לבן 1.4%.
בדיור: יצוין כי בשכר הדירה החודשי, עבור השוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עליה של כ- 3.6% ועבור השוכרים החדשים דירות במדגם בהן הייתה תחלופת שוכר (נרשמה עלייה של כ-9%).
תחבורה ותקשורת: הוצאות על נסיעות לחו"ל וטיסות בארץ עלו ב-8.8% ועוד המון נתונים כאלו ואחרים.
מה פורסם אתמול על האינפלציה בישראל?
הצפי למדד מחירים לצרכן (חודשי-אפריל) היה 0.5%, בפועל היה 0.8% לעומת 0.4% בחודש הקודם. הצפי למדד מחירים לצרכן (שנתי-אפריל) היה 4.7%, בפועל היה 5% בדיוק כמו באפריל שנה קודמת.
בתאריך 11.04.2022 לפני קצת יותר משנה ריבית בנק ישראל הייתה 0.35% ומאז העלו את הריבית עד לרמה נוכחית של 4.5%!! אם נלך אחורה בזמן לאחד המשברים הגדולים בעולם (סאב-פריים) ריבית בנק ישראל עלתה מ-0.50% ל-3.30% בפרק זמן של שנתיים וחצי ואז החלו להוריד בחזרה לאזור ה-0%.
מה עליית ריבית אמורה לעשות?
לצנן את השוק כדי שאנשים פחות יצרכו ופחות יקנו כדי להוריד את הלהבות של האינפלציה. איך ייתכן שהריבית עלתה בחדות כזאת ופרק זמן כל-כך קצר והאינפלציה עדיין נשארה סביב ה-5% ב-12 חודשים אחרונים? כי כבר מעל לשנה וחצי אנחנו לא מפסיקים לשמוע על העלאות מחירים בכל הגופים הכי גדולים במשק. לא מספיק שהריבית עולה מצד אחד אבל גם מצד שני המחירים לא מפסיקים לעלות גם כן.
הנתון שפורסם אתמול ממש לא מעודד וזה יגרום לנגיד בנק ישראל להגיב בהתאם בשבוע הבא. הריבית הגבוהה במשק פוגעת בכולם בדרך כזו ויהיה מעניין לראות עוד כמה יהיה אפשר למשוך זאת.
איפה הריבית שלנו ביחס למדינות אחרות בעולם?
-
- ריבית בנק ישראל – 4.5%.
- ריבית הפדרל ריזרב (ארה"ב) – 5.25%.
- ריבית האיחוד האירופי – 3.75%.
- ריבית אנגליה – 4.50%.