הגיע הזמן לחקור את אינטראקטיב ברוקרס! "אינטרקטיב" למי שלא מכיר זו חברת ברוקראז' מהגדולות בעולם שנסחרת בנאסדק בשווי של כ-46 מיליארד דולרים. מניית החברה נסחרת באזורי שיא של כל הזמנים אחרי עלייה מרשימה של כ-35% מתחילת 2024. חברת אינטרקטיב הינה ברוקר אלקטרוני שמספק אפשרות מסחר בשלל נכסים שונים, במטבעות שונים במדינות רבות. אינטרקטיב מספקת תיווך במסחר במניות, מדדים, אופציות, חוזים עתידיים, אגרות חוב, קרנות נאמנות, תעודות סל, מטבעות קריפטו ועוד.
אינטרקטיב מאפשרת מסחר ביותר מ-150 בורסות אלקטרוניות ב-35 מדינות וב-27 מטבעות זרים. את שנת 2023 החברה סיימה עם כ-2.6 מיליון חשבונות של לקוחות פרטיים ומוסדיים שזה קצב צמיחה שנתי של כ-34% ב-5 שנים אחרונות. יש לחברה הון מצטבר של לקוחות בסך 426 מיליארד דולר עם קצב צמיחה שנתי של כ-27%. הון מצטבר של לקוחות החברה צמח מ-174B בשנת 2019 ל-466B בתחילת אפריל השנה!
בואו נעבור על המספרים של 2023:
- לחברה יש שני סגמנטים של הכנסות, עמלות והכנסות מריבית.
- הכנסות מעמלות הסתכמו בכ-1.5B, גידול של כ-11%.
- הכנסות מריבית, נטו הסתכמו ב-2.8B, גידול של כ-67%! (הכנסות מריבית גדלו בצורה בעקבות הלוואות ללקוחות ויתרת מזומנים).
- סך הכנסות הסתכמו ב-4.3B, גידול מרשים של כ-42%.
- הוצ' תפעול (דמי הוצאה לפעול, סליקה, הפצה, עובדים, תקשורת ועוד) הסתכמו בכ-1.3B, גידול של 19%.
- רווח תפעולי הסתכם בקצת יותר מ-3B, גידול של כ-53% עם רווחיות תפעולית מרשימה מאוד של 71%!
- רווח נקי הסתכם ב-2.8B, גידול של כ-53%.
הברוקר מתחלק ברווחים:
אין ויכוח על העובדה שהברוקר הרוויח משמעותית יותר משנה שעברה הודות לריבית הגבוהה אבל כיף לראות שהברוקר גם מחלק ללקוחות שלו חלק מהרווחים.
אינטרקטיב מציעה את הריבית הכי אטרקטיבית שיש בשוק: בשנת 2023 אינטרקטיב הציעה עד 4.83% על הכסף "ששכב" בחשבון של הלקוח בחשבונות מעל 10,000$ פנוי. המתחרות האחרות כמו Bank of America, JP Morgan, Citi, E-TRADE ועוד רבים אחרים מציעים בין 0.01%-1% במקרה הכי טוב.
נקודה מעניינת נוספת והיא..
כאשר סוחרים מעוניינים לסחור בסכומים גבוהים יותר מסכום הכסף שיש להם בחשבון הם יכולים להשאיל כסף מהברוקר. זה דבר די נפוץ ודי מוכר שבו סוחר (כמוני למשל) יכול ללוות כסף מברוקר כנגד הכסף שיש לי בחשבון ואז בעצם אני יכול לסחור על סכום גבוה יותר ממה שיש לי בפועל (מינוף). בשנת 2023 אינטרקטיב גבתה ריבית שנתית שנעה בין 5.83%-6.83% וזו הריבית הכי נמוכה בשוק.
המתחרים של אינטרקטיב מספקים מינוף גם כן, אבל בריבית כפולה מאינטרקטיב.
1. E-Trade מציע בסביבות ה-13%.
2. Fidelity מציע בסביבות ה-10%.
3. Scswab מציע בסביבות ה-12%.
4. Vanguard מציע בסביבות ה-12%.
ככל שהתיק שלך יותר גדול ככה תקבל ריבית טובה יותר.
בתחילת 04\2024 החברה פרסמה נתונים שיש בידה לקראת פרסום הדוח בעוד מספר ימים:
אחד המנועים העיקריים לצמיחה של החברה זה מחזורי מסחר וככל שיש יותר ככה החברה אמורה להרוויח יותר כסף. מדד מאוד חשוב שהחברה משתמשת בו נקרא DARTs שזה אומר Daily average revenue trades. מספר פעולות חלקי מספר ימי המסחר באותה תקופה שנמדדה. בראשון לאפריל החברה פרסמה שנעשה גידול של כ-17% מתקופה מקבילה ל-2.412 מיליון פעולות ביום. את שנת 2023 החברה סיימה עם 426B הון לקוחות ובתחילת אפריל זה צמח ל-466B.
מספר לקוחות גדל מ-2.6 מיליון בסוף 2023 ל-2.75 מיליון בתחילת אפריל 2024. החברה פרסמה ממוצע שנתי עומד על 199 עסקאות ללקוח ואפשר לומר שבשנתיים האחרונות זה נשאר פחות או יותר אותו דבר. החברה פרסמה באפריל שממוצע עמלה מעסקה עומד על 2.89$ כולל המרה, בשנת 2023 זה עמד על 3.14$ ובשנת 2022 זה היה 2.83$. הון בעלי המניות בסוף 2023 עמד על 14B, ומאזן החברה חזק עם חוב שולי מאוד.
אישית אני לא מחזיק במניות החברה ואנו צריכים לקחת בחשבון שהרווחים צמחו בחדות בגלל הריבית הגבוהה בארה"ב. צריך לקחת בחשבון שבמידה והריבית תרד הרווחים של אינטרקטיב עלולים להצטמצם. לחברה יש גידול מרשים במספר תיקי לקוחות בשנים האחרונות ואין ספק ש-2.75 מיליון לקוחות לא נשמע הרבה ביחס לאוכלוסייה בארה"ב ובעולם כולו, מה שאומר שיש לאן לגדול.
רכישת מניות עצמית:
אנו נוטים לדבר לא מעט בקבוצה על חברות רבות שמבצעות רכישת מניות בסכומים מפלצתיים על מנת להחזיר תשואה לבעלי המניות אבל באינטרקטיב המצב שונה. במבנה החברה ניתן לראות שהמייסד Thomas Peterffy וחברי ההנהלה הבכירה מחזיקים ביותר מ-70% מהחברה ולכן הם לא בעד BuyBack. לטענתם זה ידחוף את מחיר המניה כלפי מעלה ואין בכך שום טעם. המנכ"ל לא רואה שום תועלת בהחזקת 10 מניות במחיר של 100$ ולאחר BB יהיה להם 5 מניות של 200$. מכיוון שהם אלו שמחזיקים ברוב המניות הם מעדיפים להשקיע את הכסף ברכישת חברות אחרות או להשקיע בדברים שבאמת יכולים לייצר להם תועלת. כתבה זאת סקרה את אינטרקטיב ברוקרס העולמית (ולא ישראל).
על דולרים שיושבים להם בחניה
אני שומע לא מעט בשנה האחרונה שאחת הסיבות שמפתות משקיעים רבים לפתוח חשבון באינטראקטיב ברוקרס הוא הריבית האטרקטיבית על המזומן שיושב לו בנחת בחשבון: 4.83% על היתרה הדולרית (נכון להיום, ריבית משתנה). זה נשמע אטרקטיבי מאוד בהשוואה למה שמציעים הבנקים על הפלוס בעו״ש שלכם, אבל כדאי לדעת שיש אלטרנטיבות משמעותית יותר טובות, והן זמינות בכל ברוקר שמאפשר לכם לסחור בארה״ב.
***
האותיות הקטנות באינטראקטיב
הריבית הזו מגיעה עם כמה התניות:
• הריבית חלה רק על היתרה שמעל $10,000. כלומר, אם יש לכם בחשבון $20,000, הריבית בפועל שתקבלו היא 2.415%.
• הריבית הנ״ל חלה רק אם הערך הכולל של החשבון שלכם באינטראקטיב מעל $100,000. בסכומים נמוכים מכך גובה הריבית מותאם באופן פרופורציונלי. לדוגמה, אם שווי החשבון הוא $40,000, תקבלו 40% מהריבית.
• הביטוח על המזומנים בחשבון (עד $250,000 בביטוח SIPC) חל רק על כספים ש״מיועדים להשקעה בני״ע״, לפי הגדרת אינטראקטיב ברוקרס. כלומר, אם כספכם פשוט יושב אצלם ומעלה אבק בלי יותר מדי פעילות בני״ע, הם יכולים לטעון שהוא פטור מהביטוח של SIPC*.
***
מאיפה מגיעה הריבית הזו?
כשאתם מפקידים כסף בחשבון העו״ש בבנק, אתם למעשה מעניקים לבנק הלוואה בריבית 0%. הבנק לוקח את ההלוואה האטרקטיבית הזו ומלווה אותה ללקוחותיו בריבית גבוהה מ-0%. זה עיקר המודל העסקי. ברוקרים בארה״ב אינם מורשים להלוות את כספכם ללקוחות אחרים ללא הסכמה מפורשת שלכם, אז הם מלווים לממשלת ארה״ב במקום ע״י רכישת אג״ח קצרות מועד (T-bills) תמורת ריבית הבנק המרכזי (EFFR), הידועה בכינויה ״ריבית חסרת סיכון״. בניגוד לרוב הברוקרים, אינטראקטיב ברוקרס מגלגלים את מרבית הריבית הזו ללקוחותיהם (אחרי שלקחו לעצמם 0.5%).
אז למה שלא תעשו את אותו הדבר בעצמכם, בלי שהגורם המתווך יגזור לעצמו קופון?
***
האלטרנטיבה
החדשות הרעות הן שהשקעה ישירה באותן אג״ח קצרות מועד, וגלגולן המתמשך, אינה טריוויאלית עבור רוב המשקיעים. החדשות הטובות הן שזה לא משנה יותר מדי, כי יש קרנות סל (ETFs) שעושות זאת עבורכם, בדומה לקרנות כספיות בישראל.
יש לא מעט כאלה ושווה להבין את ההבדלים ביניהן. אביא כדוגמה כמה מהגדולות שבהן:
• הקרן SGOV, עם דמי ניהול של 0.07% ותשואה נוכחית של 5.36%.
• הקרן USFR, עם דמי ניהול של 0.15% ותשואה נוכחית של 5.48%.
• הקרן BIL, עם דמי ניהול של 0.1354% ותשואה נוכחית של 5.38%.
• הקרן TBIL, עם דמי ניהול של 0.15% ותשואה נוכחית של 5.06%.
• הקרן SHV, עם דמי ניהול של 0.16% ותשואה נוכחית של 5.36%.
• למי שמעדיף קרנות איריות צוברות, הקרן ZPR1 GY עם דמי ניהול של 0.10% ותשואה נוכחית של 5.39%.
ההשקעה בקרנות מהסוג הזה מאפשרת לכם להרוויח ריבית מהדולר הראשון, ללא האותיות הקטנות של אינטראקטיב, והיא זמינה לכם בכל ברוקר שמאפשר מסחר בני״ע בארה״ב. לכל אחת מהן אחזקות קצת שונות, כדאי להבין אותן לפני שמשקיעים.
***
מה הקץ׳?
בניגוד לריבית על העו״ש, נדרשת כאן פעולת קנייה/מכירה. חשוב לקחת בחשבון את העמלה שהברוקר שלכם גובה על כך, ואת המרווח (Spread) בעת ביצוע הפעולה. פחות כדאי בטווחי החזקה קצרים מאוד.
בנוסף, בניגוד לכסף שפשוט שוכב אצלכם בחשבון, הנזילות של הכסף היא 2 ימי עסקים (משך הזמן שלוקח למכור את הני״ע ולקבל את הכסף בחשבון כ-settled funds).
לעשירים מביניכם: עבור יתרת מזומן מעל רבע מיליון דולר, הביטוח של SIPC מפסיק. כדי לחנות מזומנים מעל הסכום הזה, אפשר לפתוח חשבון אצל ברוקר(ים) נוספ(ים) או להשתמש ב-Insured Bank Deposit Sweep Program של אינטראקטיב.
***
סוף דבר
אינטראקטיב ברוקרס הוא ברוקר מעולה ויש לא מעט סיבות לפתוח אצלם חשבון, אבל הריבית על המזומן לא צריכה להיות אחת מהן.
***
* יש לזה פתרון ע״י הפעלת פיצ׳ר שנקרא Insured Bank Deposit Sweep Program.
אחלה תגובה ידידי