מחיר למול ערך – האם השוק יעיל והאם מחיר המניה משקף את הערך שלה? אז נתחיל מהשורה התחתונה: מחיר וערך זה לא אותו הדבר!
Price is what you pay, Value is what you get
Warren Buffett
איך נקבע מחיר של מניה
בשוק ההון מחיר המניה ברגע נתון נקבע על פי היצע וביקוש והדבר מייצג את מצב הרוח של המשקיעים. אם יש אופוריה אז יש עודף ביקוש והמשקיעים יסכימו לשלם כמעט כל מחיר והמניה תעלה. אם יש פחד וחשש אז יש עודף היצע ומחיר המניה ירד. אנשים מונעים מפחד ומתקווה, ועד כמה שזה ישמע מוזר, פעמים רבות אנשים רציונלים לוקחים החלטות לא רציונליות כשמדובר בכסף שלהם. המעברים בין פחד לתקווה יוצרים מצב של תנודות מחיר קיצוניות.
חדשות טובות עשויות ליצור אופוריה ולגרום לאנשים לשלם עבור המניות מחיר מופרז ביחס לפעילות העיסקית. חדשות רעות יוצרות פחד ואז אנשים מוכנים להיפטר מהמניות שלהם גם במחיר מגוחך שמגלם מצב תיאורטי של קטסטרופה עיסקית. קל להבין שיש לא מעט מקרים שבהם מחיר המניה גבוה בהרבה משווי החברה, ולהיפך. במילים אחרות, השוק יעיל רוב הזמן אבל לא כל הזמן. כשהשוק יעיל אז מחירי המניות מייצגים את שוויים של העסקים פחות או יותר, אבל לעיתים השווקים "משתגעים" והופכים ללא יעילים לפרק זמן מסויים.
יסודות השקעות הערך: המודל של בנג'מין גראהם
בן גראהם (Benjamin Graham), אבי תורת השקעות הערך, הבין את הנקודה החשובה הזאת לפני 90 שנה והסיק שבטווח הקצר מחירי המניות מייצגים את מצב הרוח של המשקיעים אבל בטווח הארוך מה שקובע זה התוצאות העיסקיות של החברות. מי שבוחן את הנתונים העסקיים של חברה מסויימת ויודע לשערך את שוויה, ינצל את חוסר היעילות בשווקים וימתין להזדמנות לקנות כשמחיר המניה צונח ולמכור כשמחיר המניה עף לשמיים. בין הקניה למכירה, המשקיע הנבון יעקוב אחרי הנתונים ויתן להנהלה של החברה לעשות את מה שהיא יודעת לעשות הכי טוב.
אז למה לא כולם פועלים כך?
התשובה פשוטה: אנשים מחפשים רווחים קלים ולא מוכנים להשקיע זמן ומאמץ כדי לנתח את העסק ולקנות את המניות כאשר נוצרת הזדמנות, ואז להחזיק במניה לאורך זמן ולתת להנהלה של החברה לעבוד בשבילכם. בנוסף, מרבית האנשים לא מאמינים שיכול להיות מצב שבו מישהו מוכר לך משהו במחיר שנמוך משוויו ולכן הם מעדיפים לקנות ולמכור ביחד עם העדר. ברגע שמבינים שמחיר וערך הם לא אותו הדבר, קל להבין שיש הזדמנויות שניתן לנצל ואפשר לקנות מניות של חברות מעולות במחירי 'סוף עונה'.
בשורה התחתונה: איך לבחור מניות חזקות במחיר נמוך
בעלי עסקים לא קונים חברות בראיה לטווח הקצר. משקיעי ערך פועלים בדיוק כמו בעלי עסקים. אנחנו מנתחים את החברה ולא את המניה, ואז אנחנו מנצלים את ההזדמנויות בשווקים ובונים לעצמנו תיק השקעות מעולה שאנחנו שמחים להחזיק בו לאורך זמן. מי שמבין את זה, הסיכויים שלו להרוויח בשוק ההון גדולים מאוד.