אני מניח שרובכם כבר שמעתם וקראתם בכל מקום אפשרי על הבנק מעמק הסיליקון שחדל מפעילות אתמול (שישי)- SVB. זה הסיפור הכי גדול מאז משבר הסאב-פריים שאנחנו מכירים משנת 2008 שבו אחד הבנקים הגדולים בארה"ב גרם לאחת הקריסות הכי גדולות שהעולם ידע – "ליהמן ברדרס"
בנק סיליקון ואלי Silicon Valley Bank (SVB) הוא חברת בת של SVB Financial Group והוא הוקם בשנת 1982, הבנק היה גן עדן לסטארט-אפים מכיוון שנתן להם מימון כדי להמשיך לצמוח ולהתרחב, כדי שהבנק יתן להם מימון החברות היו צריכות לפתוח שם חשבון ולהפקיד כספים.
בשנת 2021 כאשר העולם היה על סטרואידים מבחינת כסף והיה שיא בהנפקות וחברות סטארט-אפ צצו כמו פטריות אחרי הגשם הבנק חווה גידול מואץ בפיקדונות מ-62B ל-189Bבפרק זמן של שנה.
לפני שאני אמשיך בפוסט אנחנו צריכים להבין איך בנק עובד?
כאשר אנחנו מפקידים כסף בבנק הוא חייב שיהיה לו נכסים מגובים בהתאם הרי הפיקדון שלנו זו התחייבות של הבנק כלפינו. כדי שאנשים יפקידו את כספם אצל הבנק הם מעוניינים בריבית כלשהיא כדי שזה יהיה משתלם ולכן הבנק צריך לרכוש בעזרת הכסף שאנחנו הפקדנו אצלו בנכסים "נטולי-סיכון" כמו אג"ח ארה"ב או אג"ח מגובה משכנתא וכו'.
בשנת 2021 כאשר ההפקדות אצל הבנק עלו על כל דמיון הוא השקיע כמעט 90 מיליארד דולר באג"ח מגובה משכנתא ל-10 שנים בריבית משוקללת של 1.63%. על פניו זו השקעה סבירה ובטוחה, הבעיה הייתה שהבנק SVB לא צפה שהפד יעלה ריבית בכזאת קיצוניות בפרק זמן כל-כל קצר.
נוצר מצב שהבנק "נעל" את כספו בריבית של 1.63% ל-10 שנים בזמן שכיום מקבלים ריבית על אותו מוצר של 3.7%-4%.
לאט לאט הגיוסים של הבנק פחתו עם הזמן, לקוחות משכו את כספם, הריביות שהבנק היה מקבל היו נמוכות והוא היה חייב לגייס כסף (רק כדי שנבין, אם לבנק היה עוד כסף והוא לא היה מחויב למכור את תיק האג"ח שלו היה שלב שהאג"ח היה מגיע לפדיון והוא היה מקבל את כספו ללא הפסד).
הבנק נאלץ למכור את תיק האג"ח שלו בהפסד של 1.8 מיליארד דולר ולכן הבנק ניסה בימים האחרונים לגייס כסף והחליט לצאת להנפקה מהירה של מניות שלו בסך של 2.25 מיליארד דולר. הבנק תכנן למכור מניות רגילות ומועדפות אבל גם פה צצה לה תקרית רצינית – לא היה מי שיקנה מניות של הבנק ולכן לא הצליח לגייס כסף. מניית הבנק צנחה ביום חמישי ב-61% וביום שישי המניה ירדה עוד כ-60% עד שהגיע השלב שעצרו את המסחר במניה.
מה שקרה בבנק הזה כנראה ידובר עוד הרבה וככל שהזמן יעבור יצוצו עוד סיפורים ולקחים מהכאוס הזה, איך לעזאזל בנק שמנהל תיקי לקוחות בשווי של 342 מיליארד דולר מתרסק ביומיים ונכון לעכשיו הוא הולאם ע"י ה-FDIC.
מי אלה FDIC ומה קורה עם הכסף של הלקוחות שעדיין נמצא בבנק?
אז גם פה יש סיפור מאוד מעניין והדברים האלו תמיד מתגלים רק כאשר מאוחר מידי. זה כמו למשל חברת ביטוח שיכולה להתקיים 20-30 שנים והכל יעבור חלק, יגייסו לקוחות חדשים, יגדילו רווחים, ישלמו למי שצריך אבל אם יקרה רעידת אדמה לפתע יגלו שהחברה לא יכולה לעמוד בהתחייבויותיה וכל מי שצריך לקבל כסף – לא יקבל. התאגיד הפדרלי לביטוח פיקדונות.
FIDC נכון לעכשיו אמור לגבות את כל הביטחונות של הלקוחות שהפקידו את כספם בנק סיליקון ואלי רק ש… מסתבר ש-FIDC מגבה פיקדונות עד 250,000 דולר ורק 2.7% מהלקוחות של הבנק עמדו בזה – מה שאומר ש-97.3% לא מבוטחים ע"י FIDC. אני רוצה להאמין שמי שהפקיד סכומים גבוהים מאוד גיבה את כספו בעוד מקומות למרות שלא בטוח שכולם עשו זאת.
מגיעה חברת סטארט-אפ שמפקידה את כספה בבנק ה-16 בגודלו בארה"ב שקיים כבר 40 שנה עם סך פיקדונות בשווי של 342B ונכסים במעל 200 מיליארד דולר, לא בטוח שכל החברות חששו מהתרסקות כזאת של הבנק כמו שאף אחד לא צופה דבר כזה ולכן לא מחייב שכל הלקוחות גיבו את כספם.
האם זו סנונית ראשונה במערכת הבנקאית?
אין לדעת אבל תהיו בטוחים כאשר בנק בסדר גודל כזה מגיע למשבר עוד בנקים ומוסדות פיננסיים "נגועים" ולכן אנחנו נצטרך לעקוב מקרוב ולראות לאן זה עוד עלול להיגרר.