היום בנק UBS ירכוש את בנק קרדיט סוויס!

היום בנק UBS ירכוש את בנק קרדיט סוויס הותיק. אנחנו מדברים על מוסד הקיים מ-1860 אשר הסב השמדת ערך אדירה למשקיעיו.

הבנק שמפורסם בארץ הרבה בגלל נפילתו של נוחי דנדנר מגיע לסוף דרכו וייקנה ב-2 מיליארד דולר – 70% מתחת למחיר הסגירה האחרון. על הדרך צפוי למחוק אג"ח COCO בהיקף של כ- 15 מיליארד דולר. ככה שאני מבטיח לכם יום של רכבת הרים באירופה שגם בדיסנילנד יתקשו לבנות. מחיקת הבנק על ידי מתחרה גדול אחר הוא תהליך קפיטליסטי קלאסי בו החזק והיציב קונה את הענק הנופל כחלק מתחרות בשוק החופשי.

כמה מילים על מה זה קפיטליזם כדי שתבינו איך זה בא לידי ביטוי בשווקים הפיננסיים:

קפיטליזם היא מערכת כלכלית שבה אנשים פרטיים או עסקים מחזיקים ומפעילים את אמצעי הייצור וההפצה של סחורות ושירותים. הקפיטליזם מבוסס על עיקרון השווקים החופשיים, שבו ההיצע והביקוש קובעים את מחירי הסחורות והשירותים. בגלל העקרון הנ"ל הוא מעודד חדשנות, השקעות ותחרות, מה שמוביל לצמיחה כלכלית ולהגברת השגשוג.

אחד המאפיינים המרכזיים של הקפיטליזם הוא השאיפה לרווח (ומכאן הרבה מהביקורת על המערכת). בעלי הון שואפים למקסם רווחים על ידי השקעה בטכנולוגיות חדשות, הגדלת יעילות הייצור והורדת עלויות. הרווח נתפס כפרס על לקיחת סיכונים וחדשנות, והוא מניע עסקים לספק מוצרים ושירותים טובים יותר במחירים נמוכים יותר.

למה ביקורת? ראיתם את מניית פייסבוק (מטא) עולה 120% במספר חודשים כאשר זה בעיקר מגיע מפיטורי עובדים.

עקרון השווקים החופשיים מוביל מחד ליעילות וחדשנות. מאידך' יש הטוענים ששווקים חופשיים יכולים להוביל לאי-שוויון ולניצול, שכן עסקים עם יותר משאבים יכולים לשלוט במתחרים קטנים יותר מה שמתחבר לנו לנקודה בין קרדיט סוויס שנמחקת ונבלעת על ידי המתחרה שפעלה לאורך שנים בצורה מבוקרת ונכונה יותר.

ועכשיו איך כל זה מתקשר לנו לשוק ההון?

שוק ההון זה המקום שבו עסקים יכולים לגייס כסף על ידי מכירת מניות ואג"ח למשקיעים (והרבה פעמים בעלויות עדיפות מאשר בפעילות פרטית כמו גיוס חוב מהבנק) אבל גם הרבה פעמים לקנות במהירות את המתחרה שלא מצליחה לעמוד באמות הפיננסיות הנדרשות ממנה כמו בדוגמת הבנקים השוייצרים. משקיעים נמשכים לחברות שמראות פוטנציאל צמיחה ובעלות רקורד טוב של יצירת רווחים. הדבר יוצר מעגל של השקעות וצמיחה, המוביל להגברת הפעילות הכלכלית ולרמת חיים גבוהה יותר.

הדוגמה הקלאסית לקפיטליזם היא לא אחרת מארצות הברית. כלכלת ארה"ב מבוססת על עקרונות של שווקים חופשיים, תחרות וחדשנות. חברות כמו אפל, אמזון וגוגל הפכו לענקיות עולמיות, מה שמניע חדשנות וצמיחה במגזר הטכנולוגי. שוק ההון האמריקאי הוא מניע מרכזי לפעילות כלכלית, ומספק לעסקים גישה לכסף כדי לממן צמיחה כמו שראינו על סטרואידים שנים 2020-2021.

דוגמה נוספת לקפיטליזם בפעולה היא הכלכלה של סין. מאז הרפורמות הכלכליות של שנות ה-80, סין אימצה את הקפיטליזם, מה שהוביל לצמיחה כלכלית מהירה ולהופעת תעשיות חדשות כמו טכנולוגיה ומסחר אלקטרוני. חברות סיניות כמו עליבאבא, טנסנט ו-Huawei הפכו לשחקניות גלובליות, וזו הסיבה שאתם שומעים כבר שנים כי "בקרוב סין תעבור בגודלה הכלכלי את ארה"ב". גם שוקי ההון של סין התרחבו במהירות, כאשר בורסות שנחאי ושנג'ן הפכו לחשובות ומשפיעות על מה שקורה בעולם

הקפיטליזם הוא עדיין השיטה הכלכלית השולטת בעולם, והשפעתו מורגשת בכל פינה. הייתי אומר שהסיבה שכשאתם מסתכלים על גרף מדד ה-S&P500 האמריקאי ושלאורך שנים הוא תמיד עולה אז הסיבה העיקרית לכך היא שהשיטה הכלכלית בארה"ב נותרה כזו.

מתי נצטרך להתחיל לחשוש מהמשך הצמיחה בשווקים לאורך שנים? במידה והכלכלה הגדולה והחשובה בעולם תחליט לשנות שיטה.

כל הנאמר בכתבה הוא בגדר דעה אישית, ואין להסתמך עליו לצורך קבלת החלטות פיננסיות. בנושאים פיננסיים יש להתייעץ עם מומחה.
כתבה מאת: נעם מדר
5 1 הצבעה
דירוג כללי
הירשם
להודיע על
guest
0 תגובות
הוותיק ביותר
החדש ביותר הכי הרבה הצביעו
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות

תוכן עניינים

כתבות נוספות שעלולות לעניין אתכם
דירות להשכרה בקפריסין

כל מה שחשוב לדעת על דירות להשכרה בקפריסין: המדריך המלא

מניית אובר

חברת אובר [UBER] הולכת להיות חברה מפלצתית!!

תזרים מזומנים

מהו תזרים מזומנים ולמה הוא כה חשוב לעסק?

מניות חברת אפל

מה קורה בממלכת AAPL? סיכום דוח כספי של מניית אפל

מניית טבע

מניית חברת טבע TEVA צנחה 14%!!!

מניית פייפל 2025

מה גרם למניית פייפל [PAYPAL] להתרסק בכ-13%?!

0
נשמח לשמוע את דעתכם, אנא הגיבוx