הדוח השנתי של BRK לשנת 2022 התפרסם, וכמו תמיד המכתב השנתי של באפט למשקיעים שווה קריאה. השנה המכתב קצר יותר, 8 עמודים בלבד, אם כי מלא בתובנות כהרגלו של באפט. המשפט שאולי מאפיין את באפט ומאנגר יותר מכל זה היכולת שלהם לבחור עסקים:
Charlie and I are not stock-pickers; we are business-pickers
תרגום: צ'ארלי ואני לא בוחרים מניות; אנחנו בוחרים עסקים.
הציטוט הזה נאמר על ידי וורן באפט, מייסד ויו"ר Berkshire Hathaway, במכתבו השנתי למשקיעים
במכתב באפט מסביר שמתחילת הדרך המטרה הייתה לבצע השקעות משמעותיות בעסקים לטווח ארוך, עסקים שיש להם יתרונות תחרותיים והנהלה מעולה.
באפט מכוון לתוצאות עסקיות מעולות בעסקים בהם הוא משקיע, ותוצאות עסקיות מעולות מובילות לרווחים עצומים בצורת דיבידנדים ודרך עליית מחיר המניות של אותם עסקים.
באפט מדגיש שמה שמאפיין את מאנגר ואותו זה היכולת שלהם לבחור עסקים ולא דווקא מניות. השקעה בעסק מעולה זאת השקעה לטווח ארוך. לא מדובר בניסיון לתזמן את השוק או לקצור רווחים בטווח הקצר, נסיונות שבדרך כלל מובילים לכישלון ולהפסדים.
מדובר ברכישת בעלות על עסק באמצעות קניית המניות שלו, ואז לאפשר להנהלה של העסק להמשיך לעשות את מה שהיא יודעת לעשות הכי טוב. ככה פועלים אנשי עסקים! במבחן התוצאה, האסטרטגיה הזאת עובדת מצויין כבר עשרות שנים ומדובר בעצה מצויינת לכל מי ששוקל להשקיע בשוק ההון.
"הרוטב הסודי" של באפט שהופך השקעות לטווח ארוך לריווחיות כל כך ואת המשקיעים למיליונרים!
במכתב למשקיעים באפט נותן שתי דוגמאות להשקעות ש-BRK עשתה לפני שנים רבות ושמניבות רווחים עצומים, כאשר הדגש הוא על השקעות מעולות שהמשקיע מחזיק לאורך זמן.
בשנת 1994 השלימה BRK רכישה של 400 מיליון מניות קוקה-קולה. העלות הכוללת הייתה 1.3 מיליארד דולר, סכום משמעותי ביותר באותם ימים.
הדיבידנד ש-BRK קיבלה במזומן מקוקה-קולה ב-1994 היה 75 מיליון דולר. בשנת 2022 הדיבידנד גדל לסכום של 704 מיליון דולר! הצמיחה של הדיבידנדים התרחשה מדי שנה, וכל מה שבאפט ומאנגר נדרשו לעשות זה להמתין לדיבידנדים הללו. באפט מצפה שהדיבדנדים שמתקבלים מקוקה-קולה ימשיכו לגדול בשנים הבאות.
בשנת 1995 השלימה BRK רכישה של מניות אמריקן אקספרס, גם כאן בעלות של 1.3 מיליארד דולר. הדיבידנדים שהתקבלו מההשקעה הזאת צמחו מ-41 מיליון דולר בשנה ל-302 מיליון דולר בשנה. בסוף 2022, שווי המניות של BRK בקוקה-קולה היה 25 מיליארד דולר ושווי המניות באמריקן אקספרס היה 22 מיליארד דולר.
סכמו את כל הדיבידנדים ש-BRK אספה לאורך השנים מהאחזקה במניות הללו והוסיפו לזה את העליה במחיר המניות, ותבינו איך קניית מניות של חברות מעולות ואחזקה לאורך שנים יכולים להפוך אתכם למיליונרים מבלי שתצטרכו לעשות דבר לגבי ההשקעות הללו.
לא כל ה- Buybacks נוצרו שווים!
רכישה חוזרת של מניות, פעולה שנקראת Buybacks, מתארת מצב שבו החברה שהנפיקה את המניות רוכשת את חלקן בחזרה. לכאורה, מדובר בקנייה של מניות בדיוק כמו שאתם ואני יכולים לקנות את המניות הללו אבל יש הבדל אחד משמעותי ביותר: כאשר הגוף הרוכש הוא החברה שהנפיקה את המניות אז המניות הנרכשות "נעלמות" מהשוק וכמות המניות הנותרות בשוק קטן. כמשקיעים בחברה, התהליך מוסיף לנו ערך אם ה- Buybacks נעשה במחיר טוב, וגורע ערך אם החברה משלמת ביוקר. יקר וזול זה לא בדולרים אלא ביחס לשווי של החברה.
באפט מבין את נושא ה- Buybacks טוב יותר מכולנו והוא כבר הצהיר בעבר שכאשר מחיר המניה של BRK יהיה זול להערכתו ביחס לשווי של החברה אז הוא יפעל ויקנה באגרסיביות.
בשנת 2020 הייתה הזדמנות נדירה לקנות את מניית BRK בזול, ובאפט ניצל את הירידות בשווקים וביצע Buybacks בסכום עצום של 24.7 מיליארד דולר! גם אני ניצלתי את ההזדמנות הנדירה ורכשתי מניות של BRK שאין לי שום כוונה למכור. בשנת 2021 באפט המשיך ורכש עוד מניות של BRK בסכום של 24.7 מיליארד דולר.
עליית מחיר המניה של BRK גרם לבאפט להאט את קצב הרכישות, ובשנת 2022 באפט רכש מניות של BRK בסכום של 7.9 מיליארד דולר.
כמו כן, ידוע לנו שהרכישות נמשכות לתוך 2023 וזה אומר שבאפט מעריך שמחיר המניה עדיין זול ביחס לשווי של העסק.
באפט דבק בעמדתו ארוכת השנים, והצודקת כמובן, וגם במכתב הנוכחי למשקיעים הוא טוען ש- Buybacks שנעשה כאשר מחיר המניה זול זה הצעד הנכון עבור המשקיעים.
מיקוד והשקעה לטווח ארוך עושים את ההבדל בין בינוני למצטיין!
באפט ידוע בהתמקדות שלו במעט עסקים וביכולת להשקיע בהם אחוזים ניכרים מההון. ל-BRK תיק מניות עצום שנכון לסוף 2022 שוויו היה 298 מיליארד דולר! עם זאת, כ-75% מהתיק מושקע לאורך זמן בחמש חברות בלבד:
- Apple: 39%.
- Bank of America: 11%.
- Chevron: 9%.
- American Express: 9%
- Coca-Cola: 8%.
- Kraft Heinz: 4%
- Other: 20%.
משקיעים רבים נוטים לחשוב שפיזור נרחב הוא הכרחי אבל באפט ומשקיעי-על נוספים מוכיחים שמיקוד מייצר תשואות טובות יותר. אני לא מעודד אף אדם להחזיק את כל הונו בחמש מניות בלבד, אבל באפט נמצא בליגה משלו והוא מוכיח לאורך שנים שהוא יודע לייצר תשואות מעולות דרך מיקוד במעט חברות.
בל נשכח שבנוסף לתיק המניות המפורט כאן, BRK רכשה לאורך השנים בעלות מלאה על המון חברות, כך שההכנסות של BRK מבוססות על מנעד רחב בהרבה של עסקים שונים, כולל עסקי ביטוח, תחבורה, אנרגיה, ייצור, בנייה, ועוד. בפועל, ניתן להתייחס למניית BRK כסוג של "תעודת סל" שמנוהלת על ידי שני המשקיעים הטובים בעולם שמייצרת תשואות מעולות עבור המשקיעים כבר עשרות שנים.
Skin in the game
במכתב למשקיעים באפט מדגיש שהמנכ"ל של BRK תמיד יהיה האדם שמנהל את הסיכונים היות וזאת משימה שאי אפשר להעביר לאף אדם אחר בחברה. מדובר בדוגמא אישית כתפיסת עולם.
בנוסף, באפט מסביר שכל מנכ"ל עתידי של BRK נדרש להחזיק חלק משמעותי מהונו האישי במניות BRK, מניות שנקנו בכספו הפרטי. העיקרון הזה מחייב את המנכ"ל שיהיה לו Skin in the game, וזה אומר שהתוצאות העתידיות של BRK ישפיעו באופן ישיר על מצבו הפיננסי. צריך להבין שככל שהחלטות המנכ"ל מתעדפות צמיחה ורווחים לטווח ארוך, כך יש הלימה בין ההחלטות הללו לאינטרס של המשקיעים, וזה בדיוק מה שאנחנו מחפשים בהנהלה איכותית.
ראוי לציין שהיורש של באפט כבר הוכרז. המנכ"ל העתידי של BRK הוא Greg Abel שמנהל את חטיבת האנרגיה המצליחה של BRK, ובשנה שעברה הוא רכש מניות BRK בשווי של 68 מיליון דולר.
בנוסף, באפט מדגיש של- BRK אין ולא יהיה קו סיום והמשקיעים ימשיכו להנות מהרווחים עוד שנים רבות. האמירה מתייחסת ליום שאחרי באפט ומאנגר ומבוססת על הדרך שבה הם בנו את החברה. "At Berkshire, there will be no finish line"
הבעיה עם "תיאוריית השוק היעיל"
במכתב השנתי למשקיעים באפט מדגיש שוב, כמו שעשה פעמים רבות בעבר, את חוסר ההגיון של תיאוריית השוק היעיל. התיאוריה גורסת שמחיר המניה מייצג בכל רגע את שוויה וזאת ללא קשר לעסק שמאחורי המניה. במילים אחרות, אם מחיר מניה מסויימת הוא 50 דולר אז זה שוויה האמיתי, ואם למחרת המחיר הוא 30 דולר אז זה השווי האמיתי החדש, וכל זאת מבלי שהתרחש שינוי מהותי בעסק.
התיאוריה מתעלמת מהטבע האנושי שגורם לבני אדם רציונלים בתקופות של בועה לקנות מניות במחיר מופרז ביחס לשווי הריאלי של העסק, ובתקופות של מיתון וירידות שערים למכור מניות במחיר נמוך ביחס לשווי הריאלי של העסק.
באפט חוזר ומדגיש שמניות יכולות להסחר במחירים "מטופשים" שאינם מייצגים את השווי של העסק, מה שהופך את תאוריית השוק היעיל לתיאוריה בלבד ולא יותר מזה.
משקיעים רציניים מבינים את הכשל בתאוריית השוק היעיל ופועלים בדיוק הפוך: בוחנים היטב את העסק ואז קונים את המניה כשהמחיר נמוך באופן "מטופש" מאותם אנשים שמוכרים רק כי המחיר ירד.
תחשבו על זה לרגע: אם העסק מצויין והמחיר יורד אז אתם רוצים לקנות, ובשום פנים ואופן לא למכור. זה נכון לכל מוצר או שירות שאתם רוצים לרכוש, וזה נכון גם להשקעה במניות.
שורה תחתונה: תתעלמו מתיאוריית השוק היעיל ותתחילו לפעול בתבונה. קודם כל תבינו את העסק שמאחורי המניה, ואז קנו כשהמחיר נמוך ומכרו כשהמחיר גבוה, כשאתם מנצלים את הטיפשות בשווקים.
התוצאות העסקיות של BRK לשנת 2022 מרשימות ביותר.
מניית BRK סיימה את 2022 בעלייה של 4% בעוד שמדד ה- S&P500 ירד ב-18% ומדד הנסדא"ק ירד עוד יותר. זאת תוצאה מדהימה לשנה שבה המדדים סיימו שליליים כל כך, ובאפט הוכיח שוב שמניית BRK היא גן עדן של ביטחון ויציבות בימים שבהם השווקים רועדים. גם בהשוואה ארוכת שנים באפט מכה את מדד ה-S&P500 ומשאיר אותו הרחק מאחור:
- התשואה של מדד ה-S&P500 משנת 1964 ועד 2022 היא 24,708%.
- התשואה של BRK משנת 1964 ועד 2022 היא 3,787,464%! זאת לא טעות.
מדובר בתשואה שנתית מצטברת של 20% לאורך שנים ארוכות, שזה אומר שכל 3.5 שנים המניה מכפילה את עצמה. מטורף! בנוסף, במהלך 2022 באפט ביצע Buybacks של מניית BRK בסכום של $7.9 מיליארד והמהלך הזה הוסיף ערך למשקיעים.