למה השקעתי 1.8 מיליון דולר בשתי המניות האלו?! אני בטוח שחלק גדול של האנשים שיחשפו לכתבה הזאת מכירים מישהו שהשקיע באחת מהמניות SOFI ו-AFFIRM. בכתבה זאת אני רוצה לשתף מעט על חברת AFFIRM ומי שלא מכיר זו חברה של תשלומים דיגיטליים, חברה שמספקת הלוואות דרך הפלטפורמה שלה והצרכן בוחר את האפשרות ההחזר המועדפת עליו. החברה דוגלת מאוד ב-Buy now, pay later (משהו שאני ממש סולד ממנו אבל אני כן יכול להבין את החברות שעושות זאת).
החברה משדכת בין הסוחר לצרכן וכוללת שלושה מרכיבי ליבה:
- פתרונות תשלום בנקודות מכירה עבור הצרכן.
- פתרונות מסחר עבור הסוחר.
- אפליקציה ממוקדת צרכנים.
החברה הונפקה בתחילת 2021 במחיר של 90$, התרסקה למחיר של 48$ ומאז נסקה עד מחיר של כ-180$ למניה.
לפני שאמשיך אני חייב לציין ששנת 2021 הייתה שנה הזויה וחלומית לכל חברה שרצתה להנפיק את עצמה, אפילו אם המכולת השכונתית שלי הייתה מפרסמת שהיא מתחילה למכור חלליות והייתה יוצאת להנפקה, ככל הנראה היא הייתה מגיעה לשווי של 100 מיליארד דולר קלללל. בואו נחזור לחברת affirm, לפני כשנה וחצי היה הד מטורף סביב החברה והרשת פשוט הייתה בטירוף, כשאני רושם טירוף אני מתכוון לזה שאנשים כבר הספידו את פייפאל כי יש לה כעת מתחרה חדשה שפוגעת בה קשו.
האם באמת Affirm פוגעת ב-Paypal?
אם אני אענה שלא אז זה יהיה שקר אבל אני חושב שמה שעלול להדאיג יותר את פייפאל זה חברות כמו apple-pay ,google-pay ,ali-pay ועוד חברות מפלצתיות אחרות מאשר חברה שבתחילת דרכה.
בואו נעבור למספרים:
Revenue: הכנסות החברה בשנת 2020 עמדו על 510M, ההכנסות בשנת 2021 צמחו ל-871M ובסוף השנה של החברה שזה Q2 היא הציגה הכנסות של 1.35 מיליארד דולר. אי אפשר להתעלם מהצמיחה המדהימה של החברה אבל אם תסתכלו לעומק הצמיחה משנת 2021-2022 הייתה נמוכה משנה קודמת וזה נתון ממש לא מעודד לחברות שבתחילת דרכן. למרות הצמיחה המרשימה שרשמתי אם אתם תבדקו את ההכנסות של החברה בארבעת הרבעונים האחרונים, אתם תראו שהם עמדו ללא שום צמיחה ובחברות שבתחילת דרכן אסור שדבר כזה יקרה!
GMV: סך כל המוצרים שנמכרו דרך הפלטפורמה הגיע בסוף 2022 ל-15.5B שזה גידול של 86% משנה קודמת (מרשים, אבל לחברות קטנות קל להציג גידול כזה).
צרכנים פעילים:
צרכן פעיל זה צרכן שהשתתף לפחות בעסקה אחת בשנה בשנת 2020 היה לחברה 3.6M צרכנים פעילים, בשנת 2021 היה לחברה כבר 7.1M צרכנים פעילים ובשנת 2022 נתון זה צמח ל-14M צרכנים פעילים.
סוחרים פעילים:
סוחר פעיל זה סוחר שהשתתף לפחות בעסקה אחת בשנה. בשנת 2020 היה לחברה 6,000 סוחרים פעילים, בשנת 2021 זה כבר צמח ל- 29,000 סוחרים פעילים ובשנת 2022 זה הגיע למימד אחר של 235,000 סוחרים (גידול זה נבע משיתוף פעולה עם חברת Shopify).
עד כה היה החלק המעודד של החברה, עכשיו נעבור לדברים שפחות מעודדים בחברה:
הוצאות מכירות ושיווק:
גדלו מ-25 מיליון דולר ל-532 מיליון דולר בשנים 2020-2022 (280 מיליון מתוך זה הגיע ככתבי אופציות – לאמזון ושופייפי).
הוצאות הנהלה וכלליות:
גדלו מ-121 מיליון דולר ל-577 מיליון דולר. בזמן שההכנסות גדלו ב-165% בין השנים 2020-2022 ההוצאות התפעוליות גדלו בכ- 260% לסכום מטורף של קצת יותר מ-2.2 מיליארד דולר! את שנת 2020 החברה סיימה עם הפסד של (112) מילון דולר, את שנת 2021 החברה סיימה עם הפסד של (441) מיליון דולר.
את שנת 2022 שהייתה השנה הכי "מוצלחת" של החברה היא סיימה עם הפסד צורם של קצת יותר מ-(700) מיליון דולר! החברה סיימה את שנת 2022 עם גירעון מצטבר של 1.6 מיליארד דולר! חברת Affirm פעילה בארה"ב וקנדה ומעט באוסטרליה, קיימת אפשרות אצל החברה להנפיק כרטיס וירטואלי וקיימת גישה לביטקוין דרך Affirm saving.
מי המתחרות של חברת Affirm?
יש לחברה מתחרות גדולות ורבות הן מהדור הישן והן מהדור החדש. מתחרות מהדור הישן שמנפיקות כרטיסי אשראי הם: בנק אוף אמריקה, אמריקן אקספרס, ג'י פי מורגן ועוד, מהדור החדש יש את ויזה (היא נכנסת גם בדור חדש וגם ישן), פייפאל, אפל ועוד, חברות שמציעות תשלום על פני זמן: SQ ו-klarna ואוטוטו גם אפל מתכוונת להיכנס ל-buy now, pay later וכמובן שפייפאל גם התחילה את הקטע הזה לפני שנה-שנתיים. בעיה גדולה מאוד שקורצת לי זה שהחברה לוקחת הלוואות מהשותפים-בנקים שלה: Celtic bank ו- Cross river bank כדי לאפשר לצרכנים וסוחרים להתקיים.
מה יקרה אם אחד מהבנקים יפסיק עם מתן הלוואות מסיבה כזאת או אחרת? החברה מציינת בדוח נקודה שאי אפשר להתעלם ממנה: "הבנקים שומרים על הסמכות הסופית אם להעניק הלוואה או לא" – אני חושב שזה ממש לא מעודד שחברה תלויה בבנק כדי להמשיך את התפעול היום-יומי שלה. אפל אוטוטו תתחיל (או כבר התחילה) עם "קנה עכשיו-שלם מאוחר יותר" ואפל בניגוד ל-affirm לא צריכה הלוואות מאף אחד ואני חושב שאפשר לומר אותו דבר גם לגביי פייפאל.
החברה ציינה בדוחותיה שהיא "מצפה להשיג רווחיות מתמשכת של רווח תפעולי מתואם עד סוף 2023" אני די סקפטי, אבל היי יש לי שיער. הדרך היחידה שהחברה תוכל להתקיים בעתיד הנראה לעין זה בעזרת דילול של בעלי המניות, מה שהיא כבר עושה ובנוסף היא גייסה סכומים שיעזרו לה בהמשך הדרך בעזרת הנפקת אג"ח.
אז למה השקעתי כל כך הרבה?
אני יודע שהכותרת של הכתבה גרמה לכם להרים גבה, אבל אני לא באמת השקעתי 1.8 מיליון דולר בשתי החברות האלו – פשוט לא היה לי דרך אחרת לגרום לכם לקרוא את הכתבה.
לפני כשנה נתקלתי בבחור מוכר מאוד ביוטיוב עם מיליוני עוקבים ואין סוף מעריצים, את הכותרת של הפוסט, לקחתי ממנו. הוא המליץ בחום לרכוש מניות של החברות SOFI ו-AFFIRM, הוא חזר פעם אחר פעם "שכל ירידה במניה היא הזדמנות לקנות עוד מניות" לפני שנה מחיר המניה נע בין 100-130 דולר למניה וכיום מחיר המניה עומד על 14.6 דולר.
אני בטוח שיש כמות עצומה של משקיעים/סוחרים שנכנסו במניה הזאת במחירים גבוהים מאוד רק בגלל "המלצה" של מישהו מיוטיוב ואני לא רוצה חס וחלילה לשמוח לאיד אבל אני כן חושב שזו יכולה להיות אחלה הזדמנות ללמוד כמה חשוב לנטרל רעשי רקע. כולנו חוטאים בהמלצות מידי פעם ואי אפשר לנטרל בצורה חד משמעית רעשי רקע כי אין לדעת באיזה מצב נהיה כשניתקל ברעש הזה.
שוק ההון זה שוק מטורף שבו הכל יכול לקרות ולכן אני לא אומר שהחברה הולכת לפשיטת רגל אבל כנראה שייקח לחברה שנים רבות להגיע למצב שהיא תהיה תלויה אך ורק בעצמה, גם אם החברה כן תגיע ליעד הנכסף זו תהיה דרך ארוכה מאוד עם אין סוף פיתולים, במיוחד בסביבה כזאת מאתגרת.