הון חוזר (Working Capital) והקשר לחברת אפל העולמית

הון חוזר – Working Capital

אני יודע שכתבתי לא מעט על חברת אפל אבל אני כל הזמן נחשף לעוד ועוד דברים מרתקים בדוחותיה של החברה (מרתק מבחינתי לפחות). אני חושב שצריכים ללמד באוניברסיטה על הדוחות של חברת אפל למה זה פשוט גאונות מה שהולך שם.

לפני מספר ימים העליתי פוסט על חברת אפל ותוך כדי סריקה על דוחותיה המרתקים הבחנתי במשהו מעניין מאוד. פעמים רבות אנחנו נותנים קרדיט למוצרים של חברה מצליחה ונוטים לשכוח שמוצר טוב ככל שהוא יהיה לא יכול לעשות את העבודה ללא ניהול טוב של האנשים מאחורי הקלעים, ומאחורי הקלעים של חברת אפל יש מוחות ענקיים בפרט באגף של הכספים.

מה זה הון חוזר?

נכסים שוטפים פחות התחייבויות שוטפות. כשאני כותב שוטפים, הכוונה לנכסים והתחייבויות שמתממשים עד שנה.

הגדרה:

הון חוזר מוגדר כתהליך שבאמצעותו חברה מתכננת לנצל את הנכסים וההתחייבויות השוטפות שלה בצורה הטובה ביותר כדי להבטיח אפקטיביות תפעולית. ההון החוזר מתאר את הנזילות לטווח קצר הקיימת בעסק מסוים.

דוגמאות של נכסים והתחייבויות שוטפות:

  • מלאי, אג"ח לפדיון עד מספר חודשים, מזומן, אשראי שעוד לא נפרע, תשלומי חוב לספקים ועוד.
  • לשמור על הון חוזר חיובי ויציב זה לא דבר קל בכלל, חברה צריכה לדאוג למספיק נזילות בטווח הקצר, צריכה לדעת לגבות את כספה בזמן, להתנהל נכון מול ספקיה, לדאוג שלא יהיה חוסר במלאי אבל מאידך שלא יהיה עודף במלאי.
  • כמובן שיש עוד כמה דברים שחברה צריכה לעקוב מקרוב שמעידים על התנהלותה של החברה בטווח הקצר.

אצל אפל יש משהו מעניין מאוד שאני די בטוח שהוא לא מקרי, יש לחברה בשורת הנכסים השוטפים שורה שנקראת Account Receivable שזה כסף ששילמו לחברה באשראי אבל עדיין לא מומש. כדי שנבין את הנושא הזה לעומק אני מעוניין לתת דוגמא פשוטה מהחיים שלנו, רוב האנשים מקבלים משכורת ב-10 לחודש, נכון? אם אני עובד מה-1 לחודש עד ה-30 לחודש למה אני לא מקבל את הכסף בראשון לחודש או בשני? יש כל מיני תשובות שחלקן נכונות וחלקן לא אבל מה שאני רוצה לגעת בו זה שהעובד נותן "הלוואה" לחברה של עשרה ימים בערך. אני כבר עבדתי בשביל השכר הזה ועדיין לא קיבלתי את כספי מכל מיני סיבות.

כאשר אני כעסק דוחה תשלומים לספק שלי שכבר סיפק לי את הסחורה אני בעצם מקבל "הלוואה" מכספו לפרק זמן ממושך שבעזרתו אני יכול להשתמש בכסף למטרותיי. מי שיודע להתנהל בחוכמה, יכול להריץ את פעילות החברה על כספי אחרים וזה בדיוק מה שקורה אצל אפל.

בעמודת הנכסים של אפל יש סכום של כ-28B ב-Account Receivable מה שאומר שהיא נותנת "הלוואה בחינם" לחייבים שלה. מנגד יש שורה בעמודת ההתחייבויות השוטפות שנקראת Account Payable שאלו כספים שהחברה חייבת לספקים והחברה עדיין לא שילמה אותם ובנוסף קיימת שורה נוספת שנקראת Deferred Revenue שאלו כספים שהחברה קיבלה אך עדיין לא סיפקה עליהם את השירות/מוצר. ה-Account Payable עומד על 64.1B וה-Deferred revenue עומד על 7.9B.

כמו שאתם רואים, הכסף שהחברה חייבת גבוה בהרבה מהכסף שהחברה "מלווה" וזה עוזר לה לנהל את המלאי ושאר הדברים השוטפים ע"י דחיית התשלומים שהחברה צריכה לשלם. אחרי שהבנו את העניין הזה אני רוצה להוסיף פאנ'ץ לסיום והוא הכי חשוב, כמה זמן לוקח ללקוח בממוצע לשלם לאפל וכמה זמן בממוצע לוקח לאפל לשלם ללקוחות שלה?

אפל מקבלת את כספה מהלקוחות בממוצע כל 26 ימים, מנגד אפל משלמת לספקיה בממוצע כל 97 ימים! זו התנהלות פנומנלית מבחינה פיננסית של החברה ובעזרת "המשחקים" האלו החברה מנהלת את כל המלאי שלה ושאר הדברים השוטפים ע"י כסף של אחרים. לא סתם זו החברה הגדולה בעולם ולא רק בגלל ה-מוצר שלה.

צר לי על הספקים של אפל שמקבלים את כספם אחרי הרבה זמן אבל אפל יודעת לנצל את מעמדה ואת כוחה טוב מאוד.

כל הנאמר בכתבה הוא בגדר דעה אישית, ואין להסתמך עליו לצורך קבלת החלטות פיננסיות. בנושאים פיננסיים יש להתייעץ עם מומחה.
כתבה מאת: ארז לוי

תוכן עניינים

כתבות נוספות שעלולות לעניין אתכם
מניית טבע

חברת טבע [TEVA] ממשיכה במומנטום חיובי!

מניות חברת אפל

וורן באפט מכר 50% מהחזקתו באפל?!

מהפכה של גוגל

האם הסוף של גוגל קרב ובא?!

איתריום

האם איתריום בדרך ל-10,000 דולר?

בנקים בישראל

האם הבנקים עושים עלינו ספין אוף? ומידע על קרן הנאמנות ETHE

קרנות הנאמנות של Grayscale

קרנות הנאמנות של Grayscale: דרך עקיפה להשקעה בקריפטו